onsdag 24 augusti 2016

Trelökspaj

Tre sorters lök ingår i pajen, som smakar bra till julskinkan men är också god och mättande som ensamrätt. Sojamjöl finns att köpa i hälsokostaffärer.

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl sojamjöl (eller graham)
1/2 tsk salt
100 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 liten gul lök
2 större eller 3 små purjolökar
1 bunt gräslök
1 msk smör
1-2 tsk örtsalt
1 tsk citronpeppar
4-5 dl riven lagrad ost
(ex. grevé eller herrgård)
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2-3 msk finklippt persilja

Gör så här:
Blanda mjöl, sojamjöl och salt. Finfördela det kalla smöret i det. Häll i vattnet och arbeta hastigt samman allt. Ställ degen i kylskåp minst en timme.

Smörj en pajform och klä den med degen. Nagga bottnen. Grädda pajskalet i 175 grader i 12-15 minuter.

Ska och hacka löken. Strimla purjolöken. Klipp gräslöken fint. Fräs det i smör tills det mjuknar. Fördela det i pajskalet och strö på den rivna osten. Krydda med örtsalt och citronpeppar.

Vispa samman ägg, grädde och mjölk. Häll det i pajskalet och strö på persiljan.

Sätt in det i ugnen att gräddas i 35-40 minuter. Täck med folie om pajen blir för brun mot slutet.

Serveras med en grönsallad till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar