tisdag 16 augusti 2016

Fiskgratäng med ostsås

Det här behövs till 4 personer:
600-800 g fiskfilé av rödspätta, rödtunga eller bergstunga.
2 morötter
1 purjolök
1 dl vatten
1 dl torr vermouth eller vitt vin
1/2 fiskbuljongtärning
3 msk smör
salt
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 dl riven ost med god smak

Gör så här:
Vik eller rulla ihop fiskfiléerna och lägg dem på ett väl smort fat. Salta lätt.
Lös upp buljongtärningen i vattnet och häll detta tillsammans med vinet över fisken.
Koka under folie i 200 grader i ugn ca 10 minuter.
Rensa och skölj morötter och purjolök och skär dem i fina strimlor.
Smält lite smör och låt grönsakerna fräsa några min utan att bli brynta.
Smält en msk smör och rör ner mjölet. Späd med spadet från fisken och grädden.
Låt såsen koka 5 minuter och rör i osten. Bottna ett eldfast fat med grönsaksstrimlorna och lägg fisken ovanpå och häll till sist på såsen.
Gratinera i 250 grader tills rätten fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar